S teplejšími slnečnými lúčmi po chladnej zime opäť sa prediera cez suché listy medvedí cesnak. S čistým svedomím ho môžeme nazvať aj zvestovateľ alebo posol jari.
– Po zime je potrebné dodať telu energiu, zbaviť ho toxínov a detoxikovať.
– Dôležité je konzumovať medvedí cesnak čerstvý, listy cesnaku sa nesušia, strácajú akýkoľvek účinok.
– Treba si dať pozor, aby ste si jeho listy nepomýlili s prudko jedovatou konvalinkou. Ak nie ste si istý treba privoniavať. Medvedí cesnak naozaj vonia ako klasický cesnak kuchynský.
Pomáha proti chorobám, ale je veľmi dobrý aj v kuchyni
- Najjednoduchšie použitie je na čerstvom krajci chleba s klasickým maslom, ktorý zasypete nadrobno nakrájanými čerstvými lístkami medvedieho cesnaku.
- Pomerne často sa využíva aj ako pesto k cestovinám. Medvedí cesnak rozmixujte, pridajte olivový olej lisovaný za studena, soľ, korenie a píniové oriešky. Takto dostanete vynikajúce pesto na cestoviny, aby sa dodržala originalita receptu, cestoviny bohato posypte parmezánom.
- Milovníci šalátov počas rastu medvedieho cesnaku ho hojne využívajú na dochutenie rôznych šalátov k bežne používaným ingredienciám. V tomto prípade odporúčame zálievku s olivovým olejom, octom a soľou. Zeleninovými šalátmi doplňujete organizmus o cenné látky a vitamíny, ale bonusom je veľmi potrebná detoxikácia organizmu, o ktorú sa postará práve medvedí cesnak.
- Môžete vyskúšať aj veľmi zdravú a ľahko stráviteľnú nátierku. Potrebujete iba cottage syr prípadne tvaroh, soľ na dochutenie a samozrejme medvedí cesnak na drobno nakrájaný, alebo rozmixovaný.
Čerstvé listy v kuchyni úplne nahradia klasický cesnak, ktorý bežne používate. Počas jeho rastu, by ste mali využiť jeho liečebnú silu, množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré vám príroda ponúka.
Jeho konzumáciou ničíte v tele choroboplodné zárodky, infekčné ochorenia, rôzne virózy. Je dobrý aj pri zápaloch dýchacích ciest, pri hubovitých a plesňových ochoreniach, zároveň si prečistíte krv a tráviaci trakt.
Vyberte sa na slnkom zaliatu jarnú prechádzku, nielenže zrelaxujete, ale si aj nazbierate tento zelený „dar prírody“. Ak nazbierate viac listov, ako potrebujete, zmrazte ich a priebežne môžete z mrazničky vyberať podľa potreby.