Čo by ste robili bez kolien?
Bolesť v kolenách môže byť výsledkom mnohých faktorov. Niekedy vážnym problémom bývajú vaše lodičky alebo topánky.
Mám jednu priateľku, ktorá často chodievala v šľapkách. Po čase sa začala sťažovať, že cíti v nohách tlak a bolesti. Tak som jej odporučila, aby si stále, keď sa prihlásia bolesti, chvíľu odpočinula a nohy ponaťahovala.
Netušila som však, že takto chodievala vždy a všade. Odmietla ma počúvať a časom bolesť prechádzala stále vyššie, až napokon dorazila do kolien.
Rizikové faktory bolesti kolien
Ak a vás týkajú niektoré z nižšie uvedených vecí, potom máte zvýšené riziko poškodenia kolenných kĺbov a vzniku chronických bolestí:
- Obezita – zvýšená váha tlačí na kĺby a zvyšuje riziko akcelerovanej osteoartritídy
- Opotrebenie – vedie k únave svalov a kĺbov, spôsobuje zápaly, ktoré ďalej poškodzujú tkanivá
- Vek
- Nestabilnosť – slabé svaly nedržia kolená
- Mechanické problémy – štrukturálne abnormality, ako napríklad jedna noha kratšia ako druhá, zle zosúladená poloha kostí alebo ploché chodidlá
- Atletické aktivity
- Predošlé zranenia
Ľudia s nadváhou často pociťujú bolesti kolien. Ide o jeden z najzreteľnejších signálov, ktoré vám telo dáva, aby ste schudli.
Dnes vám predstavím jeden prírodný nápoj, ktorý zabráni všetkým tým nečakaným a nevysvetliteľným bolestiam, ktoré sa neraz objavia len tak z nenazdajky.
Všetky jeho ingrediencie majú silné protizápalové účinky a zároveň pôsobia na posilnenie vašich väzív a šliach. Sú plné látok ako horčík, kremík, vitamín C či enzým bromelain.
Dodajú tak vášmu telu potrebnú energiu a silu.
Ingrediencie
Na prípravu nášho nápoja potrebujete:
- 1 pohár ovsených vločiek
- 1 pohár vody
- 2 poháre nakrájaných kúskov ananásu
- 40 gramov medu
- 40 gramov mandlí popučených na prášok
- 7 gramov (cca 1 kopcovitá čajová lyžička škorice, najlepšia je cejlónska)
- 1 pohár čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
Poznámka: 1 pohár sa myslí objem 2,5 dcl.
Príprava
Pri výrobu nápoja postupujte nasledovne:
- Uvarte ovsené vločky vo vode. Varte ich niekoľko minút a potom nechajte vychladnúť.
- Do vychladených vločiek vytlačte šťavu z ananásových kúskov.
- V mixéri zmixujte mandle, med, pomarančovú šťavu a škoricu.
- Do mixéru potom pridajte ovsené vločky s ananásovou šťavou.
- Všetko znova mixujte až dokým nezískate hladký homogénny nápoj.
- Váš protizápalový nápoj na kolená je hotový!
Ak sa vám nechce vytláčať ananásovú šťavu, môžete do mixéra vhodiť aj celé kúsky ananásu. Získate tým o niečo viac vlákniny, ktorá je prospešná na podporu činnosti vašich čriev.
Užívanie
Vyrobený nápoj si rozdeľte na 3 časti, ktoré vypite v priebehu dňa. Medzitým ho uskladňujte v chladničke, nie však dlhšie ako 24 hodín, ideálne nie viac ako 12 hodín.
Nápoj totiž obsahuje veľa enzýmov z ovocia, ktoré sú pre hojenie veľmi dôležité, no po odšťavení sa rýchlo strácajú.
Nápoj užívajte aspoň pár dní, respektíve do ústupu bolestí kolien.