Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

Výskum ukázal, že iba 2 lyžičky tohto vášho obľúbeného oleja denne dokáže zničiť vaše telo i mozog.

Podľa štúdie vykonanej organizáciou AARP je zdravie mozgu dôležité až pre 93% ľudí, no len málo z nich skutočne vedia, ako si ho udržať.

Napriek všeobecne rozšírenému názoru, že s vekom sa výkon mozgu znižuje, nemusí k tomu vôbec dôjsť. Existujú jednoduché kroky, ktoré zabezpečia, že aj s pribúdajúcimi rokmi si udržíte dobrú pamäť, rýchle myslenie a celkovo dobrý výkon svojho mozgu.

Platí to dokonca aj vtedy, ak už ste v takzvanom „zlatom veku“. Kedysi sa totiž verilo, že tvorba nových nervových buniek končí v mladosti. Dnes už vieme, že neurogenéza pokračuje aj v dospelosti.

Faktory, ktoré ovplyvňujú tvorbu nových mozgových buniek, sa stále skúmajú. Existujú však aj iné veci, ktoré ovplyvňujú zdravie mozgu.

No a o jednej z nich si povieme viac v našom dnešnom článku.

Ako repkový olej negatívne ovplyvňuje zdravie mozgu a telesnú váhu

Nedávna štúdia odhalila, že konzumácia repkového oleja spúšťa v mozgu procesy spôsobujúce jeho poškodenie, výsledkom čoho je zhoršená pamäť a schopnosť učiť sa.

Vedúcim tejto štúdie bol Dr. Domenico Pratico z Fakulty medicíny pri Temple univerzite vo Filadelfii, amerického štátu Pensylvánia.

Ako uvádza Dr. Pratico, repkový olej je mnohými považovaný za zdravý, no ide o rozšírený mýtus.

Dodáva k tomu nasledovné:

„Repkový olej je obľúbený, pretože je lacnejší než iné rastlinné oleje a navyše je často propagovaný ako zdravý. Toto tvrdenie sa však len veľmi málo vedecky skúmalo, zvlášť jeho vplyv na ľudský mozog.“

Používanie repkového oleja sa rozšírilo v dobe, keď sa začali objavovať správy o škodlivosti saturovaných tukov (čo už dnes je mimochodom vyvrátené). No a repkový olej obsahuje najmenej saturovaných tukov zo všetkých rastlinných olejov, preto sa pozornosť upriamila práve na neho.

V skutočnosti je však tento olej pre zdravie človeka najhorší. Často sa však používa nielen v domácnostiach, ale aj v reštauráciách na varenie, pečenie či vyprážanie.

Vráťme sa však späť k spomínanému výskumu.

Čo zistili výskumníci

Výskumníci použili zvierací model na myšiach, ktoré boli geneticky upravené tak, aby sa u nich rozvinula Alzheimerová choroba.

Myši boli rozdelené do dvoch skupín. Prvej skupine sa podávala bežná strava a druhej skupine strava obohatená o ekvivalent 2 čajových lyžičiek repkového oleja denne.

Na konci experimentu trvajúceho 6 mesiacov vedci spozorovali, že myši konzumujúce repkový olej boli výrazne tučnejšie než myši, ktoré ho nekonzumovali.

Navyše, druhá skupina myší vykazovala výrazný pokles kapacity pamäte a tiež pokles hustoty post-synaptickej bielkoviny 94, ktorá je ukazovateľom synaptickej integrity.

Výskumníci preto skonštatovali, že repkový olej má na zdravie nepriaznivý vplyv:

„Keď si toto všetko dáme dohromady, naše výsledky nepotvrdili žiadny pozitívny vplyv repkového oleja na zdravie. Naopak, ukázal sa ako faktor podporujúci rozvoj Alzheimerovej choroby, vrátane straty pamäte a poškodenia synaptickej integrity mozgu.“

Váš mozog potrebuje zdravé tuky

Tí istí výskumníci okrem repkového oleja skúmali aj účinky olivového oleja v podobnom modeli na myšiach.

Ako zistili, žiadna skupina myší nebola tučnejšia. Čo sa týka výkonu mozgu, tak skupina konzumujúca stravu obohatenú o extra panenský olivový olej bola na tom výrazne lepšie ohľadne pamäte, priestorovej orientácie, aj schopnosti učiť sa.

Dokonca i myši, ktoré boli geneticky vytvorené tak, aby si v starobe rozvinuli Alzheimerovú chorobu, vykazovali zachovanú synaptickú aktivitu a zvýšenú nervovú aktivitu.

Tuky sú podstatnou súčasťou mozgových štruktúr. Veď predsa mozog je tvorený zo 60% tukmi. Preto by nemalo prekvapovať, že na svoju optimálnu činnosť bude potrebovať práve zdravé druhy tukov.

Navyše, hoci je mozog len malé percento z celkovej telesnej váhy, spotrebováva až 20% metabolickej energie. Potrebuje hlavne esenciálne mastné kyseliny, ktoré si však telo nedokáže samé vyrobiť, preto musia byť dodávané v strave.

Väčšine ľudí sa však dostáva nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín, no príliš málo omega-3 mastných kyselín ako sú EPA a DHA. Vedci zistili, že pacientov trpiacich na ADHD je príliš nízky výskyt práve týchto dvoch dôležitých tukov.

Omega-3 tuky nájdete hlavne v týchto potravinách:

  • ryby ako sú losos, makrela a sardinky
  • rybí olej
  • ľanové semienka
  • orechy
  • konopný olej
  • olivový olej
  • avokádo

Taktiež, na rozdiel od spracovaním poškodených rastlinných tukov, váš mozog ako palivo potrebuje práve donedávna zaznávané saturované tuky.

Saturované tuky nájdete hlavne v týchto potravinách:

  • bravčová masť
  • maslo
  • kokosový olej

Záver

Vo svetle týchto nových skutočností je možné povedať, že repkový olej nie je zdravý. Práve naopak, pre telo je doslova jedom, ktorý ho pomaly, ale isto ničí.

Tuto je zaujímavé krátke video o tom, ako sa repkový olej vyrába (v angličtine):

Pre tých z vás, ktorí nerozumiete anglicky, video ukazuje, ako sa zo semien repky získava olej lisovaním, no následne sa chemicky čistí hydroxidom sodným, potom rafinuje podobne ako keď sa vyrába mydlo a nakoniec sa ešte zbavuje pachov a bieli chemickými bielidlami.

Až potom sa takto vysoko spracovaný plní do fliaš, ktoré smerujú na pulty obchodov.

Ako vidíte, takto upravený olej má od pôvodného rastlinného oleja skutočne ďaleko a skôr pripomína ropný výrobok než potravinu pre ľudí.

Tiez sa Vam moze pacit