Mnohým ochoreniam je možné sa vyhýbať či už zdravou výživou alebo dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu.
Bohužiaľ, toto pravidlo neplatí u autoimunitných ochorení. Tie totiž môžu spustiť aj úplne bežné potraviny, či dokonca také potraviny, ktoré sa považujú za zdravé.
Čo sú to autoimunitné ochorenia
Autoimunitné ochorenia vznikajú vtedy, keď náš imunitný systém je až príliš aktívny a začne aj zdravé bunky a tkanivá považovať z nejakého dôvodu za hrozbu.
Následne zaháji naša imunita tvorbu protilátok, ktoré bez zľutovania útočia a ničia tieto zdravé tkanivá a pokračuje v tom bez ohľadu na naše bolesti či telesné zápaly.
Medzi najčastejšie druhy autoimunitných ochorení patria:
- reumatoidná artritída (bolesti a zápaly kĺbov)
- skleróza multiplex
- cukrovka typu 1
- lupus
- Hašimotová choroba
- Zápalové ochorenia čriev (Cronova choroba, ulcerózna kolitída)
Niektorí vedci objavili, že za vznikom týchto ochorení je naša strava, zvyčajne konzumácia vysoko spracovaných potravín. Príčinou je ich obsah rôznych druhov solí, ktoré nadmerne stimulujú pomocné T-bunky nášho imunitného systému.
No a výsledok nás nepoteší – takmer každý šiesty človek trpí v súčasnosti nejakým druhom autoimunitného ochorenia.
Ak ste náhodou jedným z nich, nepanikárte!
Väčšinu z týchto ochorení dokážete zmierniť či dokonca úplne vyliečiť tým, že identifikujete potravinu, ktorá je za to zodpovedná a následne ju vylúčite zo svojho jedálnička.
Tu je 5 potravín, ktoré najčastejšie zapríčiňujú vznik autoimunitných ochorení:
1. Cukor
Spracovaný cukor je častým vinníkom týchto ochorení.
Je to nielen preto, že konštantne sabotuje váš imunitný systém v boji s ochoreniami, ale regulácia jeho úrovne v krvi sa neraz vymyká spod kontroly.
Ak už nedokážete odolať sladkému, tak aspoň cukor výrazne obmedzte a zároveň ho vymeňte napríklad za med alebo prírodné sladidlá akou je stevia.
2. Quinoa
Quinoa je momentálne veľmi obľúbená potravina v rôznych zdravých receptoch vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny, bielkovín či železa.
Napriek tomu sa zároveň jedná o pomerne rizikovú potravinu pre vznik autoimunitných ochorení.
Prečo?
Vinníkom je jej vysoký obsah saponínov spôsobujúcich poškodenie črevnej výstelky, následkom čoho je nadmerná stimulácia vášho imunitného systému.
Preto, ak trpíte alebo máte nábeh na nejaké autoimunitné ochorenie, quinoi sa radšej vyhnite.
3. Lepok
Áno, starý známy lepok. Lepku sa stránia zvyčajne len ľudia, ktorí trpia intoleranciou na lepok alebo celiakiou.
Okrem nich by sa mu však mali vyhýbať aj tí, ktorí sa potĺkajú s autoimunitným ochorením.
Lepok aj u relatívne zdravých ľudí zvyšuje šancu toho, že sa váš imunitný systém prepne do prestimulovaného módu a vyvolá autoimunitné ochorenie.
4. Mlieko a mliečne výrobky
Mlieku a mliečnym výrobkov je dobré sa v dnešných časoch strániť nielen kvôli ich obsahu antibiotík a rastových hormónov, ktoré sa vo veľkom používajú pri chove kráv.
Ďalším dôvodom je, že mlieko, dokonca aj to v bio kvalite, má potenciál pôsobiť ako alergén, ktorý aktivuje imunitnú odozvu tela.
Zvyčajne je to kvôli bielkovine kaseínu, ktorý sa v každom mlieku prirodzene vyskytuje a ktorý v tele vyvoláva zápaly.
5. Mliečna čokoláda
Bohužiaľ, hoci neradi, aj mliečnu čokoládu musíme zaradiť na tento zoznam.
Keďže ide o mliečny výrobok, bez ohľadu na obsah zdravého kakaa, často v tele vyvoláva alergické reakcie podobne ako ostatné mliečne výrobky.