Žalúdok ako orgán je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom.
Jeho hlavnou úlohou je pomocou žalúdočných kyselín natráviť prevažne bielkoviny, ktoré sa potom v tenkom čreve pomocou enzýmov štiepia na aminokyseliny.
Aminokyseliny sa následne vstrebávajú v tenkom čreve do krvi a ňou roznášajú do ostatných orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín či hormónov.
Ako žalúdok okrem trávenia aj chráni črevá
Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktoré okrem rozkladania bielkovín pohodlne usmrtia aj patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele vyvolať nebezpečné infekcie.
Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými chorobami. Ak tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.
Infekcie však nemusia zasiahnuť iba črevá, ale postihnúť môžu aj samotný žalúdok.
To potom vedie k zápalom žalúdočných slizníc, nadúvaniu, páleniu záhy, strate chuti do jedla, krvácaniu, žalúdočným vredom a bolestiam.
Chorému žalúdku sa zvykne odborne hovoriť aj gastritída.
Faktory vyvolávajúce gastritídu
Gastritídu môžu vyvolať nasledovné príčiny:
- fajčenie
- nadmerná konzumácia alkoholu
- chronický stres
- nezdravé stravovacie návyky
- nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolestiam (ibuprofén, paracetamol)
- infekcia baktériou Helikobakter pylori
Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje neželané vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život.
Prírodné metódy na liečbu gastritídy a pálenia záhy
Našťastie, existujú aj prírodné metódy, ktoré tento problém s vedľajšími účinkami nemajú. No a práve o nich si teraz povieme trošku viac.
1. Ryžová voda
Uvarte 2 plné hrsti ryže v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť.
Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite denne takúto vodu až do ústupu zdravotných ťažkostí.
2. Mrkva a zelerový džús
Vložte do mixéra 2 mrkvy, pár stebiel zeleru a trocha vody.
Mixujte až dokým nevznikne hladké smoothie. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesti pri gastritíde a veľmi efektívne tiež potlačí pálenie záhy.
Užívajte podľa potreby.
3. Hruška a zázvor
Podobne ako pri predošlom recepte, aj tu vložte do mixéra uvedené suroviny, pridajte trocha vody a rozmixujte.
Tento nápoj má silné antibiotická a protizápalové účinky. Je veľmi účinný aj proti škodlivým baktériám v žalúdku.
4. Jablko a harmanček
Ošúpte jablko a nakrájajte ho na mesiačiky. Položte ich na panvicu alebo do hrnca, pridajte vodu a pár kvetov harmančeka.
Túto zmes prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Tekutinu z nej pite každý deň a bolesti žalúdka či pálenie záhy čoskoro pominie.
5. Šťava z petržlenovej vňate
Vložte do mixéra za hrsť vňate petržlenu, liter vody a dobre to rozmixujte.
Túto tekutinu potom pite každý deň. Udržuje ju v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.