Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Spôsob, akým sa rýchlo zbaviť pálenia záhy, bolestí žalúdka a gastritídy.

Žalúdok ako orgán je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom.

Jeho hlavnou úlohou je pomocou žalúdočných kyselín natráviť prevažne bielkoviny, ktoré sa potom v tenkom čreve pomocou enzýmov štiepia na aminokyseliny.

Aminokyseliny sa následne vstrebávajú v tenkom čreve do krvi a ňou roznášajú do ostatných orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín či hormónov.

Ako žalúdok okrem trávenia aj chráni črevá

Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktoré okrem rozkladania bielkovín pohodlne usmrtia aj patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele vyvolať nebezpečné infekcie.

Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými chorobami. Ak tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.

Infekcie však nemusia zasiahnuť iba črevá, ale postihnúť môžu aj samotný žalúdok.

To potom vedie k zápalom žalúdočných slizníc, nadúvaniu, páleniu záhy, strate chuti do jedla, krvácaniu, žalúdočným vredom a bolestiam.

Chorému žalúdku sa zvykne odborne hovoriť aj gastritída.

Faktory vyvolávajúce gastritídu

Gastritídu môžu vyvolať nasledovné príčiny:

  • fajčenie
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • chronický stres
  • nezdravé stravovacie návyky
  • nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolestiam (ibuprofén, paracetamol)
  • infekcia baktériou Helikobakter pylori

Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje neželané vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život.

Prírodné metódy na liečbu gastritídy a pálenia záhy

Našťastie, existujú aj prírodné metódy, ktoré tento problém s vedľajšími účinkami nemajú. No a práve o nich si teraz povieme trošku viac.

1. Ryžová voda

Uvarte 2 plné hrsti ryže v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť.

Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite denne takúto vodu až do ústupu zdravotných ťažkostí.

2. Mrkva a zelerový džús

Vložte do mixéra 2 mrkvy, pár stebiel zeleru a trocha vody.

Mixujte až dokým nevznikne hladké smoothie. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesti pri gastritíde a veľmi efektívne tiež potlačí pálenie záhy.

Užívajte podľa potreby.

3. Hruška a zázvor

Podobne ako pri predošlom recepte, aj tu vložte do mixéra uvedené suroviny, pridajte trocha vody a rozmixujte.

Tento nápoj má silné antibiotická a protizápalové účinky. Je veľmi účinný aj proti škodlivým baktériám v žalúdku.

4. Jablko a harmanček

Ošúpte jablko a nakrájajte ho na mesiačiky. Položte ich na panvicu alebo do hrnca, pridajte vodu a pár kvetov harmančeka.

Túto zmes prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Tekutinu z nej pite každý deň a bolesti žalúdka či pálenie záhy čoskoro pominie.

5. Šťava z petržlenovej vňate

Vložte do mixéra za hrsť vňate petržlenu, liter vody a dobre to rozmixujte.

Túto tekutinu potom pite každý deň. Udržuje ju v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.

Tiez sa Vam moze pacit