V dnešnej dobe venuje väčšina z nás zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu. Je nesmierne dôležité, aby sme sa o svoje telo starali, pretože fyzické telo obrazne povedané tvoria chrám našej duše.Zelenina by mala byť každodennou súčasťou nášho jedálnička. Je ľahká a obsahuje veľa vlákniny, ktorá prospieva, podporuje a uľahčuje trávenie.V tomto článku vám prezradíme recept na šalát, ktorý vám pomôže zlepšiť zrak, prečistiť vaše pečeň od škodlivých tukov i toxínov a navyše odstrániť všetky odpadové látky z vášho tela.Skladá sa iba zo 4 surovín a jeho hlavnou zložkou je červená repa.Červená repa je zelenina, ktorá má na naše zdravie mnohé priaznivé účinky. Výborne sa hodí ako príloha k jedlu, prípadne si z nej môžeme pripraviť chutný nápoj.Už tisícky rokov ju mnohí ľudia používajú na liečbu rôznych zdravotných problémov.
Prečo je červená repa tak zdravá?
- Má najvyšší obsah železa, hneď po cesnaku. So svojím podielom jódu sa radí na druhé miesto, hneď po keli.
- Repa je tiež plná mnohých ďalších výživných látok a antioxidantov. Dokáže zrýchliť váš metabolizmus.
- Medzi jej najužitočnejšie látky patria polyfenoly, ktoré chránia bunkové membrány a DNA.
- Červená repa obsahuje tiež betalainov, ktorý predchádza kôrnatenie tepien, podporuje činnosť pečene a pomáha znižovať krvný tlak. Červenej repe dodáva charakteristickú farbu.
- Polyfenoly a betalainov spoločne predchádzajú poškodeniu voľnými radikálmi a chráni pred oxidačným stresom.
- Červená repa je ďalej plná vitamínov skupiny B a niacínu, ktoré posilňujú steny ciev.
- Okrem toho má mimoriadne vysoký obsah minerálnych látok.
- Draslík a kyselina listová chráni srdce, horčík posilňuje kosti, železo a fosfor stimulujú energiu, meď chráni pred voľnými radikálmi a jód sa podieľa na biosyntéze hormónov štítnej žľazy.
V úvode článku sme sľúbili, že vám prezradíme recept na chutný šalát, ktorého základom je práve červená repa.Môžete si ho pripraviť rýchlo a jednoducho.
Ingrediencie
K príprave šalátu budete potrebovať len tieto suroviny:
- 2 až 3 ks červenej repy
- 2 cibule
- extra panenský olivový olej
- ocot
- soľ podľa chuti
Postup
Postupujte nasledovne:
1) Červenú repu olúpte a uvarte ju v osolenej vode domäkka. Po vychladnutí ju nakrájajte na kocky a dajte ich do šalátovej misy.
2) Olúpte a nakrájajte cibuľu. Pridajte ju k repe.
3) Následne pridajte do šalátu olivový olej a ocot. Môžete ho ochutiť ešte štipkou soľou.
4) Na záver môžete šalát preliať zálievkou podľa vlastnej voľby a nechať ho odležať asi 1 hodinu.