Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Prírodné superovocie na zvýšenie imunity a zvýšenie odolnosti voči chorobám…

V dnešnej dobe sú v móde superpotraviny a hovorí sa aj o superovocí. Ide o exotické plodiny „nabúchané“ vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi. Kupujeme si ich väčšinou sušené, niekedy čerstvé, alebo ako drahé suplementy obsahujúce extrakty z tohto ovocia. Menovať môžeme Acai Berry, mangostan, papáju, Pitahaya, alebo granátové jablko. Pritom jedno také superovocie si môžeme v lete nazbierať priamo v našich lesoch. Áno, jedná sa o toľko známe čučoriedky. Stačí vyraziť do lesa, a natrhať si poriadnu porciu cenných látok. Čučoriedky môžeme jesť čerstvé, zamraziť ich, alebo usušiť. V každej forme majú svoje využitie.

Lesné alebo kanadské čučoriedky?

Čučoriedky si môžete nazbierať v lese, kde rastie čučoriedka čierna, ale aj vypestovať na záhradke alebo na balkóne. To už ale pôjde o čučoriedku kanadskú. Čierna čučoriedka vyžaduje lesné prostredie, je menšia a tmavšia. To znamená, že obsahuje viac zdraviu prospešných antokyanov. Tie sú významnými antioxidantmi. Kanadské čučoriedky sú využívané v potravinárstve. V jogurtoch, müsli tyčinkách alebo tortách, kde čierne lesné čučoriedky spravidla nenájdete.

Prečo vlastne čučoriedky jesť?

Čučoriedky sú výnimočným zdrojom antioxidantov. Ďalej obsahujú vitamíny B, C, K a kyselinu listovú a vlákninu.

Toto ovocie je výborné na posilnenie imunity, zvyšujú odolnosť proti chorobám. Významné je aj ich pozitívne pôsobenie na trávenie, dokážu pomôcť pri hnačke i zápche. Sušené čučoriedky sa môžu stať užitočnou súčasťou našej domácej lekárničky.

Čučoriedky sú výborným ovocím pri zákernej cukrovke. Navyše sú v nich látky, ktoré pomáhajú pri zápaloch močových ciest, podobne ako v brusniciach. Zabraňujú totiž prilnutiu baktérií v močových cestách.

Konzumácia čučoriedok má pozitívny vplyv na mozog, nervy a oči. Dokonca spomaľujú starnutie a zlepšujú pamäť. Sú určené na prevenciu aterosklerózy a ischemickej chorôb srdca.

Ako čučoriedky najlepšie konzumovať?

Čučoriedky sú výhodné v tom, že pozitívny efekt nestrácajú ani úpravou. Samozrejme najlepšie sú čerstvé a práve natrhané. Zdraviu ale prospievajú aj vo forme koláčov, zaváranín, v ovocných knedličkách, môžeme ich zamraziť (samozrejme nie na moc dlho, to potom postupne začnú strácať vitamíny), alebo usušiť v sušičke ovocia.

Tiez sa Vam moze pacit