O orechoch a semenách je vo všeobecnosti známe, že sú pre naše telo a celkové zdravie nadmieru prospešné.
Neplatí to však vždy a za každých okolností. U týchto potravín totiž veľmi záleží na tom, ako sú pripravené.
Kedy sú orechy a semená nezdravé
Vezmime si napríklad často predávané opražené oriešky, zvyčajne sa to týka mandlí. Chutia síce dobre, no vysoká teplota v nich ničí mnohé hodnotné živiny a dokonca môžu spôsobovať aj zdravotné ťažkosti.
Najhorší na nich je olej používaný na opraženie, keďže na tento účel sa často používajú lacné a nezdravé druhy olejov.
O niečo lepšie je to s nepraženými orechmi a semenami, no aj ich priama konzumácia bez „aktivácie“ môže spôsobovať problémy.
Ide o to, že vysušené orechy a semená rastlín obsahujú kyselinu fytovú. Tá sa viaže na minerály ako sú vápnik, železo, zinok, horčík alebo mangán, čím znemožňuje telu ich využitie.
Ďalšou nevýhodou sušených orechov a semien je ich obsah enzymatických blokátorov, ktoré zabezpečujú, aby semená predčasne nevyklíčili.
V prírode totiž musia vydržať až do doby, kým sú vhodné podmienky na ich klíčenie.
Uvedené enzymatické blokátory potom spôsobujú aj to, že sa v našom tráviacom trakte horšie strávia, keďže blokujú aj naše tráviace enzýmy.
Preto, ak konzumujete výhradne sušené orechy a semená, zvyšujete si tým riziko vzniku nedostatku minerálov a dokonca i riziko osteoporózy.
Ako aktivovať orechy a semená
Riešením, ako uvedené problémy odstrániť, je aktivácia orechov a semienok. Tá spočíva v ich namáčaní do vody.
Počas namáčania vlastne vytvoríte podmienky, aké by semená mali v pôde tesne pred vyklíčením. Vtedy sa v nich deaktivujú spomínané blokátory aj kyselina fytová.
Namáčanie by sa malo robiť na 7 až 12 hodín. Najlepšie je ich namočiť do vody večer, nechať cez noc a ráno sú potom pripravené na konzumáciu.
Existujú aj rozdiely medzi jednotlivými orechmi a semienkami. Napríklad, mandle potrebujú dlhší čas a to 12 až 14 hodín. Na druhej strane, také kešu oriešky len 3 až 5 hodín.
Pred namáčaním najprv orechy niekoľkokrát opláchnite v studenej vode a potom ich namočte. Odporúča sa tiež po 3 až 4 hodinách vodu vymeniť.
Záver
Niektoré zdroje uvádzajú, že takto aktivované orechy a semená sa môžu znova vysušiť a uskladniť na chladnom mieste, napríklad v chladničke a vo vzduchotesnej nádobe.
Podľa nášho názoru však je lepšie takto aktivované orechy a semená hneď skonzumovať.