Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

Nikdy nekombinujte týchto 7 druhov potravín – môže vám z nich prísť veľmi zle.

Hoci ovocie je pre telo veľmi zdravé, existujú kombinácie, ktoré vám môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie.

Niektoré štúdie ukázali, že ak naraz skonzumujete viac ako dva druhy niektorých potravín, u dospelých dôjde k rôznym zdravotným komplikáciám. U detí môžu byť následky ešte vážnejšie.

Ak nechcete urobiť takéto chyby, tuto nasledujú kombinácie potravín, ktorým sa radšej vyhýbajte.

1. Banán a puding

Ide síce o pomerne obľúbený dezert, no zo zdravotného hľadiska pomerne problémový.

Výsledkom tejto kombinácie býva neraz ťažoba na žalúdku, plynatosť, znížený výkon mozgu a zvýšená produkcia toxínov v tele.

2. Pomaranč a mrkva

Opäť ide o pomerne obľúbenú kombináciu, hlavne na miestach, kde sa predávajú čerstvé ovocné šťavy.

Súčasná kombinácia mrkvy a pomaranču však vyvoláva pálenie záhy, nadmernú tvorbu žlče a môže dokonca poškodzovať črevá a konečník, z čoho potom vznikajú vážnejšie ochorenia.

3. Ananás a mlieko

Či už ide o mlieko alebo jogurt, prítomnosť enzýmu bromelain z ananásu spôsobuje zvýšenú toxicitu tela.

Po tejto kombinácii cítite nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie, bolesti hlavy či žalúdka, kŕče v bruchu a môže sa tiež vyskytnúť hnačka.

Vyhýbajte sa jej hlavne u detí, u ktorých sú prejavy omnoho silnejšie.

4. Papája a citrón

Táto kombinácia zasa prispieva k rozvoju anémie a problémom s hemoglobínom.

Vyhýbajte sa jej ako len môžete a nikdy neriskujte jej podávanie deťom.

5. Guava a banán

Pri zmiešaní banánu a guavy v žalúdku dochádza k tvorbe nadmerného množstva žalúdočných kyselín.

Vy potom pociťujete nevoľnosti, ťažobu a bolesti hlavy a žalúdka.

6. Pomaranč a mlieko

Ak patríte k ľuďom, ktorí si k ranným cereáliám s mliekom dajú aj pomarančový džús, tak s tým okamžite prestaňte!

Pomaranč bráni žalúdku v spracovaní škrobu nachádzajúcom sa v cereáliách. Okrem toho, keď sa zmieša mlieko s pomarančom, žalúdok má to problém stráviť, hlavne u detí.

7. Ovocie a zelenina

Keďže ovocie má vyšší podiel cukrov, zelenina nedokáže byť správne strávená a ostáva to potom dlho ležať v žalúdku.

Ovocie začína kvasiť, produkuje viac toxínov, výsledkom čoho bývajú bolesti hlavy a žalúdka, hnačka, plynatosť či dokonca vážne infekcie v tráviacej sústave (candida a podobne).

Ako správne kombinovať potraviny

Zapamätajte si, že ovocie by sa malo miešať hlavne s podobnými druhmi ovocia. Tu je zopár nápadov:

Sladké: Tie, ktoré neobsahujú kyseliny. Do tejto skupiny patria napríklad: broskyne, slivky, banány, jablká, červený a ananásový melón.

Kyslé: Ide o ovocie, ktoré obsahuje kyselinu citrónovú: citróny, pomaranče, grapefruity, čučoriedky, kivi, hrozno, ananás.

Čiastočne kyslé: Výskyt kyselín je nízky, napríklad: zelené jablká, mango, maliny, jahody.

Neutrálne: Ide o potraviny, ktoré obsahujú viac bielkovín, solí a olejov. Dobrými príkladmi sú: avokádo, kokos, arašidy, mandle, orechy.

Záver

Ak si nie ste v niečom istí, môžete to konzultovať so svojim lekárom, pediatrom alebo výživovým poradcom.

A nezabudnite: Jesť zdravo nie je luxus, ale nevyhnutnosť.

Tiez sa Vam moze pacit