Neexistujú obmedzenia toho, čo dokáže vyprodukovať čierny trh za účelom dosiahnutia zisku. Posledným prípadom pre obavy ohľadne potravín je produkcia umelej ryže.
Áno, umelá ryža sa dnes produkuje v masovom meradle a nachádza si cestičky aj na pulty supermarketov.
Je ťažko uveriteľné, že falšovaniu podlieha ryža, ktorá sa radí medzi najlacnejšie potraviny na svete.
Napriek tomu sa tak masovo deje prevažne v Ázii a hlavne v Číne.
Falošná ryža už aj v Európe
Kým spočiatku sa prípady umelej ryže vyskytovali iba v Číne, postupne sa rozšírila do Vietnamu, Indie a nedávno dokonca aj Európy.
Problém falošnej ryže je ten, že je takmer na nerozoznanie od pravej. Často sa navyše primiešava do skutočnej ryže.
Umelá ryža zvykne spôsobovať žalúdočné ťažkosti a môže dokonca vyvolať vážne poruchy trávenia. Je totiž vyrobená z neregulovaných surovín a prímesí ako sú syntetické chemikálie.
Najväčšie obavy panujú v oblastiach, kde ryža tvorí hlavnú zložku stravy obyvateľstva. Problémy však môže spôsobiť aj u ľudí, ktorí ju konzumujú len príležitostne.
Tuto si môžete pozrieť video, na ktorom je zobrazený stroj na výrobu takejto falšovanej ryže:
Ako spoznať sfalšovanú ryžu
Sfalšovanú ryžu spoznáte tak, že má mierny plastikový zápach.
Okrem toho po uvarení si zachováva svoj tvar (na rozdiel od pravej, ktorá sa mierne zväčší) a taktiež zostáva tvrdá, nezmäkne.
Preto, ak spozorujete tieto veci u vašej ryže, v žiadnom prípade ju nejedzte a radšej sa jej vyhnite.