Prírodná medicína, Zdravie a životospráva

Nebezpečná umelá ryža je úplne všade! Zistite, ako rozpoznať pravú od falšovanej.

Neexistujú obmedzenia toho, čo dokáže vyprodukovať čierny trh za účelom dosiahnutia zisku. Posledným prípadom pre obavy ohľadne potravín je produkcia umelej ryže.

Áno, umelá ryža sa dnes produkuje v masovom meradle a nachádza si cestičky aj na pulty supermarketov.

Je ťažko uveriteľné, že falšovaniu podlieha ryža, ktorá sa radí medzi najlacnejšie potraviny na svete.

Napriek tomu sa tak masovo deje prevažne v Ázii a hlavne v Číne.

Falošná ryža už aj v Európe

Kým spočiatku sa prípady umelej ryže vyskytovali iba v Číne, postupne sa rozšírila do Vietnamu, Indie a nedávno dokonca aj Európy.

Problém falošnej ryže je ten, že je takmer na nerozoznanie od pravej. Často sa navyše primiešava do skutočnej ryže.

Umelá ryža zvykne spôsobovať žalúdočné ťažkosti a môže dokonca vyvolať vážne poruchy trávenia. Je totiž vyrobená z neregulovaných surovín a prímesí ako sú syntetické chemikálie.

Najväčšie obavy panujú v oblastiach, kde ryža tvorí hlavnú zložku stravy obyvateľstva. Problémy však môže spôsobiť aj u ľudí, ktorí ju konzumujú len príležitostne.

Tuto si môžete pozrieť video, na ktorom je zobrazený stroj na výrobu takejto falšovanej ryže:

Ako spoznať sfalšovanú ryžu

Sfalšovanú ryžu spoznáte tak, že má mierny plastikový zápach.

Okrem toho po uvarení si zachováva svoj tvar (na rozdiel od pravej, ktorá sa mierne zväčší) a taktiež zostáva tvrdá, nezmäkne.

Preto, ak spozorujete tieto veci u vašej ryže, v žiadnom prípade ju nejedzte a radšej sa jej vyhnite.

Tiez sa Vam moze pacit