V súčasnosti sa cena masla v obchodoch šplhá do astronomických výšok. Ak chcete prejsť obchodníkom cez rozum, naučte sa vyrobiť si vlastné domáce maslo.
Donedávna bolo maslo považované za nezdravý tuk a namiesto neho odporúčali odborníci konzumovať radšej rastlinné tuky.
Ako sa však v poslednej dobe ukazuje, pravda je presne opačná. Mnohé rastlinné tuky, hlavne margaríny sú pre ľudí nielen za nezdravé, ale priam škodlivé.
Na druhej strane, saturované živočíšne tuky sa už viac nepovažujú za riziko pre vaše zdravie. Ba čo viac – ukazuje sa, že telo práve tieto tuky potrebuje pre svoje optimálne fungovanie.
Maslo pozostáva prevažne z mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom. Tieto druhy tukov chránia organizmus pred mnohými ochoreniami a podporujú činnosť mozgu.
Ako si vyrobiť vlastné maslo
Poďme sa teraz pozrieť, ako si doma vyrobíte vlastné maslo. Budete k tomu potrebovať iba smotanu na šľahanie (30% až 33%) a kuchynský robot alebo mixér.
Postupujte nasledovne:
1. Do kuchynského robota alebo mixéra nalejte zhruba 0,5 litra smotany a zapnite miešanie na zhruba 10 minút. Smotana sa najprv zmení na klasickú šľahačku.
2. Pokračujte v mixovaní, až pokým sa šľahačka nezmení na hrudkovitú hmotu. Vtedy sa smotana rozdelí na maslo a cmar (priehľadná tekutina).
3. Maslové mlieko sceďte preč.
4. Na stenách kuchynského robota vám ostane maslo. To pomocou varešky alebo naberačky stláčajte a snažte sa z neho vytlačiť čo naviac zvyškov tekutiny.
5. Teraz už máte maslo hotové. Ak však chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, je potrebné ho ešte premyť.
6. Do mixéra alebo kuchynského robota preto nalejte do masla veľmi studenú, až ľadovú vodua pomixujte to ďalších 30 sekúnd.
7. Následne vodu vylejte. To, čo vám ostane, je vaše chutné domáce maslo. Premiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky.
Záver
Z pol litra smotany vyrobíte zhruba 200 gramov masla.
V súčasnosti sa uvedené množstvo smotany v akcii dá kúpiť za približne 1,73 Eur a možno aj lacnejšie. No a to je za 200 gramov masla už pomerne slušná cena, čo poviete?