Krása a životný štýl, Zdravie a životospráva

Najnovší výskum z Ameriky odhalil nečakanú príčinu migrény.

„Určite ste to už neraz zažili. Bolesť sa náhle objaví v ľavej strane hlavy a následne sa presunie doprava.

Vy si však vravíte, že v žiadnom prípade táto bolesť nemohla vzniknúť priamo v hlave, ale musí mať nejakú vonkajšiu príčinu. Nejde o žiadnu metafyzickú krízu. Boh vás práve udrel päsťou do hlavy.“

Uvedený popis migrény je od Andrewa Levyho, autora knihy Mozog širší ako nebo: Denník migrény, v ktorej zachytáva útrapy spojené s migrénou.

Výskyt, prejavy a zvyčajné migrény

Podľa odborníkov migréna vyvoláva ťažkú pulzujúcu bolesť, zvyčajne sprevádzanú nevoľnosťami, zvracaním a extrémnou citlivosťou na svetlo a zvuk.

Ide o veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré postihuje zhruba každého siedmeho človeka. V podstate sa jedná o tretiu najčastejšiu a šiestu najnepríjemnejšiu chorobu na svete.

Najviac frustrujúcou okolnosťou ohľadne migrény je to, že neviete, čo ju vyvoláva.

Väčšina ľudí, ktorí ňou trpia, sčasti tušia, čo ju môže spôsobovať. Zvyčajne ide o faktory týkajúce sa stravy alebo počasia, ako napríklad:

  • u kávičkárov nevypitie kávy jeden deň môže vyvolať migrénu nasledujúci deň
  • zmena tlaku vzduchu (hlavne pri poklese tlaku počas daždivých dní)
  • konzumácia alkoholu
  • konzumácia zrejúcich syrov a salám
  • zavárané potraviny
  • niekedy čerstvo upečený chlieb
  • cibuľa
  • avokádo
  • banány
  • kivi

Dlho bolo záhadou, prečo niektoré potraviny zvyknú vyvolávať migrénu. Až dodnes.

Odhalenie novej štúdie ohľadne príčiny migrény

Nedávno britský denník The Guardian priniesol zistenia novej americkej štúdie pôvodne publikovanej v medicínskom žurnále mSystems.

Uvedená štúdia zistila, že migréna sa viac vyskytuje u ľudí, ktorí majú v črevách väčšie množstvo baktérií tráviacich nitráty.

Výskumníci vysvetľujú, že keď sa nitráty rozložia, vzniká oxid dusnatý, ktorý sa následne vstrebáva do krvi.

Oxid dusnatý nie je nebezpečný, avšak na cievy má ten účinok, že ich rozťahuje. Preto sa aj používa na tento účel, napríklad pri operáciách srdca. Avšak u pacientov, ktorým sa takto podá, sú pomerne obvyklé vedľajšie účinky v podobe silných bolestí hlavy.

Na základe tejto štúdie vedci dnes podozrievajú, že je to práve oxid dusnatý, ktorý je zodpovedný za vznik migrény.

Ako využiť tento poznatok pri predchádzaní migrén

Pre ľudí trpiacich migrénami má tento nový poznatok priam monumentálny význam.

U výskumníkov totiž inšpiroval úvahy o výrobe ústnych vôd a iných liekov zameraných na potlačenie baktérií tráviacich nitráty. Takéto prípravky by uviedli črevnú mikroflóru do rovnováhy a zabránili nadmernej produkcii oxidu dusnatého.

Do toho času však aj samotní pacienti môžu učiniť kroky vedúce k obmedzeniu migrén. Konkrétne, mali by znížiť konzumáciu potravín, ktoré nitráty obsahujú.

Ide hlavne o nasledujúce potraviny:

  • mäsové výrobky – párky, slanina, šunka, salámy a klobásy
  • koreňová zelenina – zemiaky, mrkva, kaleráb, zeler
  • špenát, brokolica, karfiol

Záver

Vyššie uvedené potraviny obsahujú najvyšší podiel nitrátov. Preto, ak trpíte migrénami, snažte sa týmto potravinám vyhýbať alebo aspoň ich konzumáciu obmedzte.

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi a známymi, ktorým táto informácia môže tiež pomôcť zbaviť sa migrény.

Tiez sa Vam moze pacit