Zdravé recepty

Moja babička dlhé roky pravidelne jedla kurací vývar. Keď som zistila, čo to robí s jej zdravím, úplne som stratila reč!

Dnes sa stretávame s takým vzácnym pokrmom ako je mäsový vývar. Obyčajne sa pripravuje vývarom z kuracích nôh, alebo pri príprave huspeniny. My by sme chceli oprášiť tradície a pripraviť taký vývar, ako ho robievali naše babičky.

Čo je to mäsový vývar – je to prospešné jedlo? Pri jeho zdanlivej jednoduchosti sa v ňom nachádzajú dôležité aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre racionálnu výživu človeka.

Účinky mäsového vývaru

Po prvé, vývar zoceľuje rany a doporučuje sa používať pri pooperačných stavoch. Prítomnosť prospešných aminokyselín  pomáha rýchlejšie sa zotavovať. Je to taktiež dôležité jedlo  pre vyvíjajúci sa organizmus.

Po druhé, vďaka vysokému podielu magnézia, kalcia a fosforu v mäsovom vývare sa vaše kosti stanú pevnejšie. Preto sa odporúča ho jesť v každom veku.

Po tretie, vo vývare sa nachádza želatína, ktorá blahodárne vplýva na sliznicu črevného traktu a žalúdka.

Po štvrté, látky vo vývare účinne bojujú s toxínmi a tým pomáhajú pečeni správne fungovať. Takže, ak sa cítite, že máte preťaženú pečeň, začnite jesť vývar.

Po piate, vo vývare sa nachádza aj glycín, ktorý zabezpečuje aby sa dostalo železo do krvi, čím predchádza anémii a zlepšuje krvný obraz.

Čo ešte dokáže?

  • Zasýti vás na dlhšiu dobu, vďaka čomu nebudete mať chuť na iné jedlo.
  • Neobsahuje veľa kalórií (odporúča sa z neho odstrániť tuk pomocou papierovej vreckovky alebo vložiť ho do chladničky a neskôr mastné časti jednoducho vyloviť lyžicou), takže je vhodná aj pri diétach.
  • Podporuje látkovú výmenu.
  • Obsahuje veľa minerálnych látok (draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo).
  • Zelenina v ňom obsiahnutá poskytuje telu vitamín E i betakarotén, čo sú antioxidanty.
  • Kurací vývar znižuje krvný tlak a obmedzuje riziko vzniku aterosklerózy, no nesmieme ho presoliť.
  • Posilňuje imunitu.
  • Detoxikuje pečeň.
  • Je skvelý pri prechladnutí a chrípke – upokojuje sliznicu, vďaka čomu zmierňuje ťažkosti s nádchou a kašľom.
  • Bojuje s rôznymi zápalmi v tele a uvítajú ho i pacienti, ktorí majú problémy s nechutenstvom.
  • Vývar z kostí je bohatým zdrojom vápnika a fosforu a prospieva kĺbom.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Redukuje potravinové intolerancie a alergie.
  • Odstraňuje celulitídu.

Ako pripraviť ideálny vývar

  1. Nalejte do hrnca studenú vodu, vložte doň mäso (je jedno aké) spolu s koreninami (nové korenie, bobkový list).
  2. Priveďte do varu.
  3. Koreňovú zeleninu vložte do vývaru tak, aby sa naraz uvarila s mäsom.
  4. Miešajte polievku počas varenia, aby sa nezakalila. Ak sa vám zdá, že je voda mútna, vývar odstavte, nechajte vychladnúť a dajte do nej ošúpaný zemiak. Aby bola polievka číra, pridajte paradajku hneď na začiatku.

A to nie je zdaľeka všetko. Vývar sa môže podávať ako samostatné jedlo, alebo ako základ rôznych polievok, ragú a omáčok – na čo si človek zmyslí. Nezabúdajte – Vývar je nízkokalorické jedlo, obsahuje – kilokalórií na jeden liter.

Tiez sa Vam moze pacit