Nie tak dávno sa svet zdravej výživy správal k tukom ako k nevlastným deťom. Dnes sa naopak považujú priam za záchrancov ľudstva.
Možno je uvedené tvrdenie trocha prehnané, no pravdou je, že tuk ľudskému telu aj mysli ponúka veľké množstvo zdravotných prínosov.
Ako sú tuky prospešné mozgu
Možno ste o tom doteraz nevedeli, no faktom je, že mozog je až zo 60% tvorený práve tukmi.
Nie tukovým tkanivom, ako by si to mohol niekto zle vyložiť. Priamo tuky predstavujú základné stavebné prvky nervov. Preto nikoho neprekvapí, že k svojej správnej funkcii potrebuje mozog práve tuky.
Hoci mozog predstavuje len malé percento našej telesnej váhy (okolo 2%), spaľuje až 20% všetkej energie. Na to potrebuje ohromné množstvo paliva.
Aby zostal mozog zdravý, človek potrebuje prijímať zdravú stravu, ktorá priamo ovplyvňuje jeho vývin v detstve a tiež funkcie počas celého života.
Ak naša strava obsahuje dostatok tukov, v tele sa tvorí dostatok ketónov, ktoré dodávajú mozgu energiu a chránia ho pred ochoreniami ako sú Parkinsonova či Alzheimerova choroba.
4 druhy zdravých tukov pre mozog
Naše telá a mozog potrebujú hlavne nasledujúce 4 druhy tukov:
1. Polynenasýtené tuky
Polynenasýtené tuky zahŕňajú esenciálne mastné kyseliny – omega 3 a omega 6. Náš mozog ich potrebuje preto, aby správne fungoval.
Výskumy tiež ukazujú, že dostatočný prísun omega 3 mastných kyselín, ktoré si naše telá nedokážu samé vyrobiť, je spájaný s poklesom depresie, úzkosti a ďalších psychických ochorení.
Preto je dôležité, aby sme tento druh tukov prijímali v našej strave.
2. DHA
DHA je poddruh omega 3 mastných kyselín. Je dokázané, že pomáha mozgovým funkciám ako sú pamäť a rečové či motorické schopnosti.
Zvýšený príjem DHA sa ukázal ako rozhodujúci faktor pre predchádzanie hyperaktivite (ADHD) u detí a pre zvyšovanie inteligencie u detí aj dospelých.
3. Saturované tuky
Donedávna boli saturované tuky najväčším strašiakom, ktorý bol obviňovaný za ukladanie cholesterolu v cievach a vyvolávanie srdcovocievnych ochorení.
Saturovaný tuk je pritom základným stavebným prvkom mozgových buniek a je preto pre činnosť mozgu nepostrádateľný. V jednej štúdii sa ukázalo, že ľudia, ktorí jedli dostatok saturovaných tukov, mali oveľa nižšie riziko rozvoja demencie a to až o 36%!
Tento druh tukov taktiež poskytuje zdravotné prínosy pečeni, imunitnému systému a navyše pomáha udržiavať v tele hormonálnu rovnováhu.
4. Mononenasýtené tuky
Strava bohatá na mononenasýtené tuky zvyšuje v tele produkciu acetylcholínu – neurotransiteru, ktorý hrá dôležitú úlohu pri učení a pamäti.
6 potravín, ktoré sú plné zdravých tukov
Teraz už vieme, aké tuky by sme mali konzumovať. Poďme sa pozrieť aj na to, v akých potravinách ich nájdeme.
1. Avokádo
Mononenasýtené tuky z avokáda zlepšujú mozgové funkcie a podporujú zdravú cirkuláciu krvi. No a dobre prekrvený mozog znamená výkonný mozog.
Okrem mozgu je toto zelené krémové ovocie dobré aj pre vaše srdce, pretože znižuje hladinu cholesterolu v krvi a predchádza tvorbe krvných zrazenín. Tým vás chráni pred infarktom a mozgovou mŕtvicou.
Avokádo obsahuje tiež veľké množstvo draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak a horčíka, ktorý je zasa spájaný s nižším výskytom srdcových ochorení, hlavne u mužov.
2. Losos
Losos obsahuje vysoký podiel omega 3 mastných kyselín, hlavne spomínanej DHA a tiež EPA.
Losos je najlepšie konzumovať dusený alebo ľahko opečený, aby sa čo najviac zachovala integrita jeho omega 3 kyselín.
Ak obľubujete suši, potom máte šťastie – omega 3 kyseliny sú dostupné aj zo surového mäsa.
V poslednej dobe sa však objavuje problém s parazitmi, preto sa odporúča jesť všetko rybie mäso radšej uvarené.
3. Orechy
Orechy sú zasa výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Obe tieto látky prispievajú k zdravej funkcii mozgu.
Oriešky ako sú mandle, pekanové orechy či vlašské orechy vás ochránia pred poklesom kognitívnych funkcií.
4. Celé vajíčka
Vajíčka obsahujú tak saturované tuky ako aj cholín. Ide o látku, ktorá zosilňuje pamäť a celkové zdravie mozgu.
5. Olivový olej
Ide o jeden z najzdravších rastlinných olejov, ktorý si môžete pridať do akéhokoľvek jedla.
Olivový olej zlepšuje pamäť a chráni pred demenciou a kognitívnym útlmom v neskoršom veku.
6. Kokosový olej
Kokosový olej je známy svojim vysokým podielom saturovaných tukov a triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (MCT).
Uvedené látky podporujú chudnutie a tvorbu svalovej hmoty. Kokosový olej okrem toho pomáha regenerácii a hojeniu nervových buniek vo vnútri mozgu.
Navyše sa o ňom vraví, že jeho pravidelná konzumácia dokáže zastaviť a dokonca zvrátiť Alzheimerovu chorobu.
Záver
Aký je teda trik, ktorý vám umožní nájsť tú správnu mieru medzi zdravým a nadmerným príjmom tukov?
Tým trikom je konzumácia celých, nespracovaných potravín, ktoré obsahujú zdravé tuky v tom správnom pomere a v biologicky dostupnej forme.
Takto si zabezpečíte nielen zvýšenie vašej inteligencie, ale aj dobre fungovanie mozgu na celé roky dopredu.