Bez ohľadu na výrobcu a na deklarovanú kvalitu, tieto „maslá“ sú považované za zdraviu veľmi nebezpečné a škodlivé a v žiadnom prípade ich neodporúčame konzumovať.
Ktoré margaríny sú obzvlášť škodlivé?
Najškodlivejšie sú margaríny vyrábané takzvanou hydrogenáciou, teda stužovaním rastlinných olejov.
Či je margarín vyrobený práve touto metódou je možné zistiť z popisu na balení. Ak sa tam uvádza, že sa jedná o stužené tuky, tak boli vyrobené práve touto metódou.
Druhou, menej škodlivou metódou výroby je esterifikácia.
Tá je síce menej škodlivá, no nátierky vyrobené týmto spôsobom stále obsahujú vysoké množstvá polynenasýtených tukov, ktoré sú pre človeka neprirodzené.
Ak zároveň v strave chýbajú mononenasýtené a saturované tuky, polynenasýtené tuky ich začnú nahrádzať pri tvorbe hormónov a vtedy začnú byť pre telo škodlivé.
V prípade, že sa nedokážete zrieknuť raňajok s maslom, používajte radšej rozumné množstvo kravského (ideálne domáceho) masla.
Rastlinné „maslá“ nemusíte vyhadzovať. Sú výborné na mazanie škripľavých dverí.
Margaríny sú pre zravie detí veľké riziko
Osobne som poznal 18 ročného chlapca, ktorý mal vysoký cholesterol, zapchaté cievy a hrozil mu infarkt. Rodičia boli zúfalí a nevedeli z čoho to ten ich syn môže mať.
Keď som sa ch spýtal, či konzumujú margarín odpovedali, že samozrejme, oni aj ich syn ho konzumujú celé roky. Veď je predsa taký zdravý v porovnaní s maslom.
Výsledok tej „zdravosti“ na seba nenechal dlho čakať…
Preto nehazardujte so zdravím vašej rodiny a v supermarkete sa výrobkom zo stužených rastliných olejov radšej oblúkom vyhýbajte.