Lekári navrhujú zaradiť avokádo do každodennej stravy. Kedysi nebolo tak ľahko dostupné a nemohli sme z tohto nezvyklého ovocia čerpať všetky jeho benefity. Má veľmi široké využitie a neuveriteľné vlastnosti.
Predstavíme vám 10 dôvodov, pre ktoré by ste mali avokádo jesť každý deň.
1. Mozog
Avokádo obsahuje veľa luteínu – prírodnú zlúčeninu zodpovednú za jeho žlto – zelenú farbu. Výskumy vykonané na Univerzite v Illinois potvrdili prepojenie medzi požívaním luteínu a zvýšením intelektuálnej kapacity, kognitívnych funkcií a zlepšením spracovania informácií.
2. Živiny
Výskumy ukázali, že avokádo obsahuje nielen ľahko stráviteľné zlúčeniny, ale tiež zvyšuje kvalitu spracovania hodnotných živín z iných potravín.
3. Srdce
Obsahuje antioxidanty, karotenoidy i fenoly, ktoré chránia pred zápalovými procesmi a stresom. Nenasýtené tuky a mastné kyseliny znižujú cholesterol, chránia srdce a zlepšujú krvný obeh.
4. Cukor
Vedci z Nórska potvrdili, že konzumácia avokáda má vplyv na dlhotrvajúci pocit sýtosti a na zníženie obsahu cukrov zo sacharidov.
5. Pokožka
Za nesporné výhody avokáda pre pokožku môže zaexantín. Chráni pred UV žiarením, udržuje pokožku jemnú, zdravo vyzerajúcu a príjemnú na dotyk.
6. Zrak
Zmenšuje riziko zhoršenia zraku.
7. Pás
Ak avokádo zastúpi väčšinu tukov, ktoré skonzumujete, výsledkom bude krásna postava a užší pás. Tuky obsiahnuté v avokáde pomáhajú odbúravať nadbytočné kilogrami.
8. Potas
Avokádo obsahuje viac draslíka než banány. Na nedostatok draslíka trpí čoraz viac ľudí. Dôsledkom sú problémy s fungovaním nervového systému, s krvným tlakom a svalmi. Jedno avokádo poskytne 14 % z odporúčanej dennej dávky draslíka.
9. Trávenie
Avokádo dbá o ukážkový priebeh procesu trávenia.
10. Zdravie
Výskum uskutočnený na skupine ľudí v počte 17 567 v USA analyzoval ich stravovacie návyky. Skupina konzumujúca avokádo každý deň mala značne lepšie výsledky týkajúce sa zdravia. Tieto osoby mali nižšiu váhu, nižšie BMI a menej tuku na bruchu.
Avokádo má špecifickú chuť a preto je vhodné ho skombinovať s inými potravinami. Možno ho pridať do štiav, zastúpiť ním maslo alebo omáčku do šalátov. Jedzte ho, chudnite a tešte sa zdraviu!