Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Goji – to najcennejšie, čo nám príroda ponúka.

Plody rastliny Goji Berry sú to najcennejšie, čo príroda ponúka. V Ázii sú jej účinky známe a ľudia ich využívajú dlhé stáročia. Bobule Goji sa v poslednej dobe rozšírili aj do Európy, kde zožali obrovský úspech. V uponáhľanej dobe si čím ďalej viac uvedomujeme, že je potrebné robiť niečo pre naše zdravie. Plody kustovnice čínskej sú tým najlepším spôsobom, ako telu dodať potrebné látky k správnemu fungovaniu organizmu.

Čo Goji obsahuje:

Goji obsahuje celý rad dôležitých prvkov. Plody kustovnice sa môžu pochváliť obsahom 19 aminokyselín, z toho 8 esenciálnych. 15% objemu plodov Goji Berry tvoria bielkoviny. Plody Goji ďalej obsahujú obrovské množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Nájdeme v nich železo, zinok, meď, vápnik, fosfor, selén a germánium. Vo zrelých plodoch nájdeme až 11 mg železa na 100g bobúľ.

Plody Goji Berry sú skvelým antioxidantom. Obsahujú beta karotén, zeaxantín, luteín, xantofyly, lykopén a Kryptoxantin. Málokto vie, že sú plody kustovnice čínskej výdatným zdrojom vitamínu C. Obsahujú až 500 krát viac vitamínu C ako pomaranče. Nesmieme zabudnúť tiež na vitamín B, E,  esenciálne mastné kyseliny, cyperon betaín či solvativon. Plody kustovnice sú účinným prostriedkom pre boj s baktériami, plesňami a majú protizápalový účinok. Mnoho ľudí je používa na zníženie cholesterolu či liečbe sexuálnej impotencie. Kustovnica čínska má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Prečo Goji?

  • 19 aminokyselín,z toho 8 esenciálnych
  • 15 percent objemu plodov tvoria bielkoviny
  • obrovské množstvo minerálov a stopových prvkov
  • železo, zinok, meď, vápnik, fosfor, selén a germánium
  • sú skvelým antioxdantom
  • obsahujú beta karotén, zeaxantín, luteín, xantofyly, lykopén a Kryptoxantin
  • až 500 krát viac vitamínu C ako v pomarančoch
  • protiplesňové a protizápalové účinky
  • znižujú cholesterol
  • liečba sexuálnej impotencie
  • pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém

Krátky dokument o Goji

Recepty z Goji

Čerstvá a sušená kustovnica

Čerstvú aj sušenú kustovnicu je možné jesť aj samotnú, rovnako ako v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.

Dochucovanie čajov 

Kustovnica sa pridáva tiež do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody možno následne konzumovat.

Nápoj nesmrtelnosti

80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace vylúhovať. Po tejto dobe možno pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.

Ako pripraviť Goji?

Makadamiovo-mrkvový nápoj s GOJI:

Potrebujeme

  • 1 ks zrelý banán
  •  1 šálka mrkvovej šťavy
  • 1/2 šálok makadamového mlieka
  • 1 PL mletých ľanových semienok
  • 2 PL sušených plodov goji (kustovnica čínska) Organiqa
  • 1/2 ČL Bourbon vanilky
  • 1/2 ČL Ceylonskej škorice
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 1 ČL prášku z rakytníka
  • kokosový cukor

Postup : Či už pripravujete svoju pokožku na letnú sezónu alebo chcete jednoducho posilniť svoje zdravie a imunitu extra vysokou dávkou prirodzeného betakaroténu (a mnohých ďalších cenných živín), možno Vám padne vhod náš tip na nápoj s jemnou chuťou makadamiových orieškov a vydareného mrkvového koláča. Bobule goji, známe aj ako kustovnica, pochádzajú z Ázie a sú známe širokou škálou zdravotných benefitov. Sú silným antioxidantom s obsahom 18 aminokyselín (vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín) a 21 stopových minerálov. Sú bohaté na vitamín A, C, železo a betakarotén.

  • Všetky ingrediencie rozmixujeme a môžeme podávať.

Paradajková polievka s kustovnicou čínskou

Čo potrebujeme

  • 1 hrnček Goji
  • 500 g pasírované paradajky
  • 1 kocka zeleninový bujón
  • 2 ks cibuľa
  • 2 PL olivový olej
  • 1 KL mleté chilli
  • 1 KL mletá rasca
  • 1 KL mletý koriande
  • 1 hrsť petržlenová vňať

Postup

1. Kustomnicu dáme do misky a zalejeme vodou. Necháme ideálne na noc odležať, nech sa krásne napučí.

2. Na oleji speníme cibuľku, pridáme chilli, kustomnicu a pasírované paradajky. Premiešame a necháme asi 5 minút povariť.

3. Potom všetko zalejeme 0,5l vývarom, ktorý sme si urobili zaliatím bujónu vriacou vodou. Pridáme kmín a koriander.

4.Varíme 15 minút na miernom ohni a potom rozmixujeme tyčovým mixérom.

5. Na úplný záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Tiez sa Vam moze pacit