Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Dajte zbohom antibiotikám! Táto polievka je 100 krát silnejšia!

Táto chutná polievka je špeciálne naformulovaná na úľavu od ušných infekcií, nachladenia, chrípky, nádchy, angíny, kašľu a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.

Práve sa nachádzame uprostred chrípkovej sezónny.

Média hlásia, že po sviatkoch sa jej výskyt zvýšil o 80%. Počasie je tiež ideálne pre chorobnosť – striedajú sa obdobia mrazov s odmäkom.

Potraviny ako tymian, červená cibuľa alebo cesnak obsahujú celú paletu pre telo prospešných látok. Sú plné vitamínov, minerálov, anioxidantov a pre imunitný systém vedia urobiť divy.

Ak aj vy ste človek, ktorý uprednostňuje prírodné lieky namiesto návštevy lekára, budete tento recept milovať.

V prípade, že ste náhodou vegetarián, môžete slepačí vývar kľudne nahradiť zeleninovým vývarom. Tiež môžete úplne vynechať kyslú smotanu.

Ingrediencie:

  • 250 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru (ako základ)
  • 1 polievková lyžica čerstvého nakrájaného tymianu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 50 olúpaných a očistených strúčikov cesnaku (približne 5 hlávok)
  • 1 pohár (2 dcl) plnotučnej kyslej smotany
  • za hrsť sušených byliniek, napríklad petržlenu
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 veľké pokrájané biele cibule
  • 3 poháre kociek zo suchého chleba

Príprava:cesnaku

Zohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Prekrojte strúčiky cesnaku na polovice, pridajte trocha olivového oleja a zabaľte do tenkej fólie.

Ak by bolo pre vás príliš náročné čistiť také veľké množstvo cesnaku, môžete to urobiť trocha inak.

Umyte celé cesnakové hlávky a odkrojte z nich vrch tak, ako je to zobrazené na obrázku vľavo.

Nechajte cesnak v rúre piecť 60 minút, potom ho na niekoľko minút nechajte vychladnúť.

Za tú dobu zohrejte olivový olej spolu s maslom na panvici za mierneho ohňa. Pridajte do nej cibuľu, ktorú povarte asi 10 minút.

Z upečeného cesnaku urobte kašu (podobne ako zemiakovú kašu) a pridajte ho do panvice s cibuľou, olejom a maslom.

Dobre premiešajte a následne pridajte nakrájaný tymian, kurací (zeleninový) vývar a čerstvé bylinky ako petržlen.

Stíšte oheň na minimum, nasypte do panvice aj suchý chlieb a varte ďalších 5 minút, respektíve dovtedy, kým chlieb nezmäkne.

Po dovarení vyberte polievku z panvice a dobre premiešajte, aby ste získali peknú krémovú textúru. Môžete na to použiť aj mixér.

Po rozmixovaní ju vráťte späť do panvice a pridajte kyslú smotanu. Nakoniec pre chuť pridajte do polievky štipku soli a korenia.

Poznámka

Pri 50 strúčikoch cesnaku bude polievka riadne silná. Ak by to bolo na vás príliš, kľudne môžete množstvo strúčikov znížiť aj o polovicu.

Polievka bude potom síce o niečo slabšia, no stále dostatočne účinná.

Tiez sa Vam moze pacit