Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Na čo je dobré použiť bielu, žltú a červenú cibuľu.

Skoro každý pozná rôzne druhy cibule. Najčastejšie sa jedná o bielu, žltú a červenú.

Ak sa však ocitnete v supermarkete pred debničkami a máte si vybrať, ktorú cibuľu si kúpite, neraz sa vás zmocňuje pocit neistoty.

Začnete si škrabať hlavu a očami prechádzať po jednotlivých druhoch a neviete si vybrať. Určite ten pocit poznáte.

Zvyčajne si vyberiete žltú cibuľu, lebo tá je asi najbežnejšia. No keď potom neskôr rozmýšľate nad všetkými tými možnosťami, začnete rozmýšľať, či ste si dobre vybrali.

Ako sa líši cibuľa

Jednotlivé druhy sa líšia prevažne v týchto črtách:

  • chuť
  • textúra
  • veľkosť
  • tvar
  • farba

Dá sa v tom pomerne ľahko sa stratiť, no nie je dôvod na paniku! V skutočnosti je veľmi jednoduché naučiť sa medzi nimi rozoznávať.

Navyše, ak máte radi varenie, tak je to aj zábava.

Dnes vám prezradíme hlavné rozdiely medzi cibuľami, s ktorými potom môžete ohúriť svojich priateľov.

Nie nadarmo sa cibuľa považuje za jednu z najdôležitejších kulinárskych aj liečivých potravín.

Žltá cibuľa (zvyčajne s hnedou šupkou)

Žltá cibuľa je zo všetkých druhov predávaných bežne v obchodoch najvšestrannejšia.

Od ostatných sa odlišuje hlavne v tom, že vydrží dlhší čas sa variť aj pri vysokých teplotách, ako je napríklad smaženie cibuľky na masle a podobne. Platí to však aj o polievkach či dusených jedlách.

Preto, ak potrebujete cibuľu pre jedlo, ktoré sa dlhšie varí, potom žltá cibuľa si zachová najviac chuti.

Má tiež vyšší obsah síry než ostatné druhy.

To znamená, že má aj výraznejšiu vôňu a chuť. Je preto lepšie ju pred konzumáciou uvariť. Teda pokiaľ ju nechcete využiť na výrobu sirupu alebo na nejaké iné liečivé účely.

Biela cibuľa

Biela cibuľa má jemnejšiu chuť než žltá, jej textúra je tenšia a pri varení dokonca priesvitná.

Biela cibuľa sa zvyčajne používa v surovom stave do šalátov a omáčok, pretože dobre splýva s ostatnými ingredienciami a nie je tak výrazná či štipľavá.

Jej jemnejšia chuť ju tiež robí ideálnou na konzumáciu za surova napríklad do sendvičov alebo pomazánok.

Červená cibuľa

Zo všetkých druhov je červená cibuľa najlepšia a zároveň najzdravšia pre surovú konzumáciu.

Okrem liečivých látok typických pre cibuľu vo všeobecnosti, obsahuje červená cibuľa aj prírodné farbivá, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty.

Navyše má celkom príjemnú chuť a chrumkavú textúru. Výborne dopĺňa sladšie jedlá, ktoré vhodne chuťovo zvýrazní.

Je tiež pomerne obľúbená v reštauráciách, kvôli svojmu peknému sfarbeniu a preto, ako jej mierna chuť zvýrazňuje iné silnejšie chute.

Tiez sa Vam moze pacit