Krása a životný štýl, Prírodná medicína, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Čo by ste mali konzumovať v 30tke, 40tke, 50tke, 60tke: Ako ostať stále svieža!

Ešte v 30-tke si ľahko môžete udržať požadovanú postavu a schudnúť, v 40-tke je to o niečo ťažšie a v 45-ťke sa už objavuje bruško, pokiaľ sa nezaoberáte športom. A počas menopauzy prípadný prebytok na pevno priľne k pásu a bokom. Áno, aj aktivita každým rokom klesá.

My vám povie, čo možno jesť v závislosti na každom veku. Veď správne stravovanie  je záruka krásy, dlhovekosti a dobrej nálady.

Stravovanie sa v určitom  veku

Po 30-tke

Deti, kariéra, neustále rozrušenia uberajú z energie. Vitamíny, minerály a antioxidanty sú nevyhnutné pre váš jedálniček. Okrem toho, pre vás sú dôležité živočíšne bielkoviny – dodávajú stavebný materiál pre svaly. V tomto prípade je nutné prijímať bielkoviny niekoľko krát počas dňa, a nie len večer. Ak plánujete tehotenstvo, pridajte do svojho jedálnička potraviny bohaté na kyselinu listovú.

Minimalizujte príjem škrobových sacharidov a cukrov, ale zamerajte sa na zdravé tuky a veľké množstvo zeleniny. Tieto potraviny sú výživné, a čo je dôležité, poskytujú konzistentné a postupné uvoľňovanie energie. Jeden druh mliečneho výrobku za deň stačí.

Denné množstvo kalórií – okolo 2000. Vysokú úroveň energie bude poskytovať červené mäso, zelená zelenina, orechy, strukoviny, semená.
Po 40-tke

Vo väčšine prípadoch sa po 40-tke začína objavovať nadváha a preto je dôležité venovať pozornosť na spotrebu cukru a rafinovaných škrobových sacharidov. Okrem toho, v tomto veku ste náchylnejšia na problémy s vysokým krvným tlakom, čo znamená, že by ste mali obmedziť aj spotrebu soli.

Psychoterapeuti nazývajú tento vek krízou. Hormón dobrej nálady – sérotonín – sa nachádza v správnom množstve v týchto potravinách: ovsené vločky, morčacie mäso, červená paprika, čokoláda. Nezabúdajte na rybu. Poly nenasýtené tuky, ktoré sa v nej nachádzajú, chránia cievy, aktivujú pamäť, zlepšujú duševné schopnosti. Ale cez deň len jedna porcia mäsa alebo ryby.
Strava žien po 40-tke by mala obsahovať veľa zeleniny, ovocia a bobúľ, čierny čaj vymeniť za zelený. V závislosti na fyzickej aktivite – vaša každodenná norma kalórií je 1300 – 1500.
Po 50-tke

Po 50-tke sa kosti stávajú krehkými, oslabujú sa kĺby, vznikajú problémy s kardiovaskulárnym systémom. Preto vaším hlavným cieľom je zabezpečenie optimálneho množstva živín, potrebných pre zdravie kostí. Pre doplnenie vápnika je potrebné, aby ste sa vzdali slaných jedál, kávy, silného čaju, a do stravy pridať každý deň jednu porciu tvarohu s 2,5 % tuku.

Denná dávka by mala byť okolo 600 g zeleniny a do 400 g bobúľ a ovocia. Vláknina, ktorá sa v nich nachádza, podporuje vylučovanie cholesterolu a normalizuje žalúdok a črevá. Dôležité: nezaťažujte sa mäsitými jedlami a bujóny je lepšie vymeniť za zeleninové vývary.
Denná norma kalórií – 1300. Jeden alebo dva krát za týždeň si dajte pôstny deň a zo svojho jedálnička vynechajte mäso a rybu.
Po 60-tke

Toto obdobie je obdobím rýchleho hromadenia toxínov. Organizmus ťažšie absorbuje pre zdravie dôležité vitamíny a minerály. Bohužiaľ, aj imunitný systém je oslabený a preto pre jeho udržanie si je potrebné, aby sa zvýšil príjem zinku. Dobrým zdrojom je – mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty a strukoviny.

Taktiež je nutné používať produkty s vysokým obsahom vitamínu D, ktorý sa nachádza vo vajciach, mastných rybách, alebo v treščej pečeni. Zo svojej stravy môžete vylúčiť všetky nezdravé jedlá a jednoduché sacharidy a tuky zvýšiť. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu.

A áno, v tomto veku si môžete taktiež dopriať aj alkoholický nápoj. Pohár červeného alebo bieleho vína, 0,5 dcl koňaku alebo whisky vám neuškodí, práve naopak.

Stravujte sa správne: v 30-tke podporujte úroveň energie,  v 40-tke konzumujte veľa antioxidantov, v 50-tke si vyberte potraviny pre zdravé črevá a v 60-tke zabráňte vyblednutiu kognitívnych funkcií. A nezabudnite zdieľať užitočné informácie so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach!

Tiez sa Vam moze pacit