Krása a životný štýl, Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

ČASTÉ NADÚVANIE JE NEPRÍJEMNÝ PROBLÉM, O KTOROM MNOHÍ Z NÁS MLČIA. TOTO BY STE O ŇOM MALI URČITE VEDIEŤ!

Každý človek počas svojho života pocítil čo je to nafúknuté brucho – bolesti v oblasti čriev, nepohodlie, plynatosť, kŕče. Niektorí to zažívajú len príležitostne, iní s tým musia zápasiť počas celého dňa.

Čo stojí za príčinou nadúvania? Môžu to byť rôzne ochorenia ale aj zlé stravovacie návyky.

1.Chronická pankreatitída

V tomto prípade telu chýbajú niektoré enzýmy na spracovanie potravín. Výsledkom je nadúvanie po skonzumovaní akéhokoľvek druhu potravy.
2.Syndróm dráždivého čreva

Nadúvanie črevného traktu je spôsobené narušením jeho hlavnej funkcie. Spolu s nafúknutým bruchom ľudí trápia aj silné bolesti.
3.Dysbakterióza

Nadúvanie sa stáva výsledkom nerovnováhy v mikroflóre. Škodlivé organizmy začínajú produkovať plyny ako amoniak, sírovodík či metán.
4.Laktózová intolerancia

V tele dospelých sa niekedy nachádza nedostatok enzýmov, ktoré pomáhajú laktózu absorbovať.
5.Obštrukcia čriev

Takýto patologický syndróm sa pozoruje u ľudí s novotvarmi a polypmi v oblasti čriev. To zapríčiňuje prekážku v priechodnosti skonzumovaných potravín.
6.Nesprávne stravovanie

Jednou z najčastejších príčin nadúvania je abnormálna výživa. Konzumácia veľkého množstva sýtených nápojov, sladkostí, pečiva, zemiakov a strukovín môže viesť k silnej tvorbe plynov.

Okrem vyššie uvedeného, odborníkom na výživu sa odporúča, aby zistili, či vo vašej strave nie sú potraviny, ktoré sa nedajú konzumovať kedykoľvek. Týka sa to najmä ovocia: malo by sa konzumovať jednu hodinu pred hlavným jedlom alebo dve hodiny po jedle.

Ako sa zbaviť nadúvania?

Ak problém plynatosti nie je spojený s akoukoľvek chorobou, môžete zmierniť bolestivé príznaky tým, že užijete niekoľko tabliet s aktívnym uhlím. Je tiež potrebné vylúčiť z potravy produkty, ktoré spôsobujú kvasenie. Zlepšite svoju pohodu jednoduchými cvikmi.
Nasledujúci deň po nadúvaní by mali črevá dostať oddych: počas dňa jedzte len varenú ryžu a zapíjajte ju bylinnými čajmi. Potom by ste mali zvážiť svoje stravovacie návyky – čo sa týka mäsa, je lepšie dať prednosť kuraciemu, morčaciemu a teľaciemu.
Ideálnou prílohou je ryža. Mlieko by malo byť nahradené tvarohom, jogurtom alebo kefírom. Taktiež nezabúdajte na pitie čajov – z ľubovíka, mäty, či harmančeka.

Tiez sa Vam moze pacit