Zdravé recepty, Zdravie a životospráva

Absolútny hit: Chlieb bez múky – musíte ho vyskúšať! (recept v článku).

Chlieb patrí bez pochýb medzi najobľúbenejšie potraviny u väčšiny ľudí.

Patríte medzi tých, ktorí si život bez neho neviete predstaviť? Zároveň by ste však o pečive mali vedieť, že to s ním netreba preháňať, pretože môže mať na vaše zdravie nepriaznivý vplyv.

Prečo je dnešný chlieb problematický

Problém dnešného pečiva je, že na rozdiel od minulosti obsahuje príliš veľa droždia (aj 4%) na rozdiel od minulosti, keď sa na jeho prípravu používal prírodný kvások.

Výsledkom tak býva pečivo, ktoré môže nášmu telu spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti.

Nehovoríme, že by ste chlieb nemali jesť vôbec, no lepšie je zvoliť si zdravšie alternatívy.

Jednou z nich je už spomínaný chlieb vyrobený za pomoci prírodného kvásku. Druhou možnosťou je pripraviť si chlieb, ktorý neobsahuje pšenicu a tým pádom ani žiaden lepok a škodlivú kyselinu fytovú.

Problém súčasnej pšenice je navyše to, že na jej ošetrenie sa používa vyše 60 rôznych chemikálií, od bielidiel počnúc až pri konzervačných látkach končiac.

V dnešnom článku vám prezradíme recept na úžasný chlieb bez múky. Obsahuje iba samé prírodné suroviny a je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu aj bielkoviny.

Navyše je pomerne lacný a jednoduchý na prípravu!

Recept na chlieb bez pšeničnej múky

Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 vajíčka
  • 90 gramov sezamových semienok
  • 90 gramov slnečnicových semienok
  • 90 gramov vlašských orechov
  • 90 gramov tekvicových semienok
  • 90 gramov lanových semienok
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • štipka soli

Postup prípravy

Postupujte podľa tohto návodu:

1. Najprv vyšľahajte vaječné bielka so soľou.

2. Potom do toho pridajte prášok do pečiva s vodou a znova všetko dobre premiešajte.

3. Následne do zmesi pridajte všetky semienka, ktoré by mali byť predtým pomleté alebo rozdrvené na prášok (respektíve múku zo semien).

4. Znova všetko dobre zamiešajte, prelejte do formy na pečenie a vložte do rúry.

5. V rúre ho pečte približne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

A to je všetko. Po dopečení vyberte chlieb z rúry, nechajte vyhladnúť a môžete jesť.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

Tiez sa Vam moze pacit