Jediným kritériom, ktoré ľudia zvyčajne majú pre tvorbu šalátov je, že suroviny vyberajú len podľa chuti. Napriek tomu existujú aj iné veci, ktoré je potrebné zohľadňovať.
Niektoré ingrediencie sa totiž k sebe navzájom v šaláte nehodia. No a jednou z takýchto kombinácií sú práve uhorky a paradajky.
Prečo nikdy nejesť uhorky s paradajkami
Každá z týchto potravín ma iný čas potrebný na trávenie.
Podľa Ayurvedy by sme mali poznať dĺžku času potrebnú na trávenie u každej potraviny a následne spolu konzumovať len také, ktorých čas je podobný.
Ak naraz zjete potraviny s krátkym aj dlhým časom trávenia, potom ľahšia potravina opustí žalúdok až vtedy, keď je tá druhá úplne strávená. Avšak jej dlhší pobyt v žalúdku môže byť pre telo škodlivý, hlavne vtedy, ak obsahuje cukry.
Tie sa totiž v žalúdku začnú kvasiť a kyseliny sa následne môžu uvoľňovať do čriev, prípadne späť do pažeráka vo forme refluxu, čo vyvolá pálenie záhy.
V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k miernej otrave z jedla. Vy si tak namiesto jeho vychutnania privodíte iba ťažkosti.
Navyše, takéto kvasenie cukrov v žalúdku často vyvoláva tvorenie plynov, nadúvanie brucha a následné bolesti žalúdka aj čriev.
Uhorky a paradajky jednoducho nie sú kompatibilné potraviny a nikdy by sa nemali konzumovať spoločne.
Ďalšie kombinácie jedál, ktoré spolu nejedzte
Okrem uvedeného príkladu existujú aj mnohé ďalšie nevhodné kombinácie potravín. Tu je zopár z nich:
1. Ovocie po hlavnom jedle
Ovocie obsahuje veľa cukrov a nemalo by stáť v žalúdku príliš dlho. Naopak, také mäso alebo iné bielkoviny potrebujú pomerne dlhý čas byť vystavené žalúdočným kyselinám.
Jedenie ovocia po hlavnom jedle vyvolá tvorbu „vína“ v žalúdku a môže viesť k žalúdočnému refluxua ďalším tráviacim problémom.
2. Cestoviny s mäsom
Cestoviny sú v podstate zložité sacharidy a podobne ako ovocie, nemali by sa dlho zdržiavať v žalúdku. To isté platí o pečive.
Preto kombinácie ako sú dusené mäso s kolienkami, špagety s mäsovou omáčkou či obyčajný chlieb so šunkou nevyhnutne povedú ku kvasným procesom v žalúdku a následným tráviacim ťažkostiam.
3. Mäso, vajcia a syr
Syrovo-šunková omeleta býva u mnohých ľudí obľúbeným jedlom.
Problémom tu však je, že obsahuje až príliš veľké množstvo bielkovín v jednej porcii. Zvoľte si len jeden druh bielkoviny v jednom jedle.
4. Chlieb alebo cestoviny s pomarančovým džúsom
Nikdy nemiešajte pečivo a cestoviny s pomarančovým džúsom.
Dôvod je ten, že kyseliny v džúse môžu znehodnotiť enzýmy potrebné na strávenie sacharidov a škrobov v pečive.
5. Zelenina a syr
Toto je ďalšia zlá kombinácia. Jej konzumácia vám privodí nadúvanie.
6. Červený melón s inými druhmi melónov
Melóny by sa tiež nemali miešať navzájom, ani s inými potravinami.
Najlepšie sa strávia a vy z nich získate najviac živín vtedy, ak ich budete konzumovať oddelene.
7. Banány a mlieko
Mnoho ľudí má rado banány s mliekom, napríklad ako súčasť ranných cereálií.
Problém je, že takáto kombinácia výrazne spomalí vaše trávenie.
8. Ovocie a jogurt
Ľudia často pridajú do svojej raňajšej misky jogurtu ovocie. Podobne, ako v predošlom prípade, aj tu dôjde k spomaleniu trávenia a možnému poškodeniu črevnej mikroflóry.
Platí to zvlášť pre ananás a jogurt. Táto kombinácia podporuje tvorbu látok, ktoré môžu spôsobovať vážne črevné ťažkosti a bolesti.